Circa 140 Keniaanse parlementsleden reizen komende week met president Uhuru Kenyatta mee naar het Internationaal Strafhof  (ICC) in Den Haag. 

Ze willen hun steun aan de president betuigen door op eigen kosten mee te reizen.

De parlementsleden hebben bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Nairobi massaal een visum aangevraagd. De stormloop op de Nederlandse ambassade wordt volgens een parlementslid snel verwerkt. Zij zei vrijdagmorgen tegen Keniaanse media dat al 94 parlementariërs een visum hebben gekregen. 

Woensdag moet Kenyatta, die in april vorig jaar president werd, voor het ICC verschijnen. Het ICC beschuldigt hem ervan na de presidentsverkiezingen van 2007 voor politieke doeleinden etnisch geweld te hebben georganiseerd.

De Keniaanse president heeft nog niet bevestigd dat hij op de zitting verschijnt, maar Keniaanse media leiden uit de run op visa voor Nederland af, dat de president heeft besloten te gaan. Capital News suggereert zelfs dat enkele Afrikaanse ambtgenoten van Kenyatta uit solidariteit ook naar Den Haag komen. Dat is echter vrijdag tegengesproken door regeringswoordvoerders in Uganda en Rwanda

Tegenstand

Op de voorbereidende zitting moet woensdag de bewijsvoering ter sprake komen. Het proces had eigenlijk 7 oktober moeten beginnen, maar de aanklagers staan met lege handen. De zaak stort in zonder deugdelijk bewijs tegen Kenyatta. De aanklagers stellen dat ze hun zaak niet rond krijgen door sabotage van de regering van Kenia.

De Afrikaanse Unie heeft zich op de topconferentie van vorig jaar fel gekeerd tegen het ICC. Dat strafhof zou zich tot een tribunaal voor uitsluitend Afrikaanse leiders hebben ontwikkeld. De top stelde dat een president in functie niet voor het hof zou hoeven te verschijnen. Kenyatta is de eerste president voor een dergelijk hof.