Met een grote actie heeft de Zweedse politie naar eigen zeggen de aspiraties van motorbende Satudarah om zich in Zweden te vestigen weggevaagd.

Eind april arresteerde de politie zes leden van de bende onder wie een kopstuk uit Nederland en de president van de afdeling Malmö.

De arrestaties vonden plaats in verband met een omvangrijke cocaïnedeal. Bronnen laten weten dat het Nederlandse Satudurah-lid een prominente rol speelt binnen een chapter van de motorclub in het zuiden van het land en dat hij in Nederland eerder is veroordeeld voor drugsmisdrijven.

De politie bracht het nieuws van de actie in het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad donderdag naar buiten. ''Het gaat om zeer gevaarlijke personen'', aldus Petra Stenkula van de recherche. Bij de actie heeft de politie bijna 40 kilo zeer zuivere cocaïne buitgemaakt, een van de grootste vondsten in Zweden ooit. Bij huiszoekingen zijn wapens en munitie gevonden.

Surveillance

De arrestaties volgen op maandenlange surveillance van de politie. ''We besloten al bij de eerste signalen dat ze zich wilden vestigen in Zweden om individuen die wilden samenwerken met andere criminelen te volgen'', aldus Stenkula.

Satudarah kwam in de winter van 2013 in het vizier van politie toen de bende vanuit Kopenhagen en met steun uit Nederland in Malmö een chapter (afdeling) wilde opzetten.

''Tijdens onze surveillance konden we zien hoe Satudarah zijn internationale contacten uitbouwde en hoe ze zich met zware criminaliteit bezighielden. Ze zochten ook contacten in andere plaatsen in Zweden om Satudarah uit te breiden. Nadat de actiegroep had toegeslagen, is de vestigingspoging in Zweden helemaal opgehouden'', stelt de recherche.

De verdachten, onder wie ook de leverancier van de cocaïne die geen lid is van Satudarah, wacht volgens justitie lange gevangenisstraffen. Ze zitten allemaal sinds april vast en moeten vrijdag voor de rechter verschijnen in wat volgens de politie een van de grootste cocaïnezaken in Zweden wordt.

De rechtbank in Malmö heeft zes zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.