Julia Pierson, de chef van de Amerikaanse overheidsdienst Secret Service, is opgestapt. 

Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdag bekendgemaakt. De Secret Service is onder meer verantwoordelijk voor de persoonlijke veiligheid van president Barack Obama.

Op 19 september was Omar Gonzalez, een oorlogsveteraan, erin geslaagd over de omheining van het Witte Huis te klimmen.

De getraumatiseerde man die een mes bij zich had, slaagde erin de East Room van de residentie van de president binnen te dringen, voordat hij door beveiligers werd tegengehouden.

Het incident was niet het eerste beveiligingslek bij het Witte Huis. Obama heeft dan ook geconcludeerd dat het tijd was voor een wisseling van de wacht. Pierson wordt tijdelijk opgevolgd door Joseph Clancy.

Onschuldig

Gonzalez is naar eigen zeggen onschuldig. Dat heeft zijn advocaat David Bos gemeld tijdens een hoorzitting rond het Witte Huis-incident.

Bos kwam tijdens de zitting overhoop te liggen met rechter Deborah Robinson, die wil dat Gonzalez forensisch gescreend wordt om te bepalen of hij in staat is om terecht te staan. Bos wil hier niet aan meewerken omdat hij niet wil dat de regering informatie in handen krijgt die zo'n screening zou opleveren.

Volgens de advocaat is Gonzalez prima in staat om voor het gerecht te verschijnen.

Bekijk hier de beelden van Gonzalez: