De man bij wie in de Verenigde Staten ebola is vastgesteld, werd aanvankelijk met een antibioticakuur naar huis gestuurd toen hij zich bij het ziekenhuis in Dallas had gemeld.

Dat melden Amerikaanse media woensdag.

De man heeft na aankomst in de VS bovendien contact gehad met kinderen, zo bevestigt de Texaanse gouverneur Rick Perry. De vijf kinderen zijn opgenomen en worden onder controle gehouden. 

Ruim tien volwassenen letten op hun eigen gezondheid met het oog op mogelijke tekenen van het virus. Geen van hen ligt in quarantaine volgens de autoriteiten van de gemeente Dallas. Gouverneur Perry beklemtoonde daarbij dat hij er alle vertrouwen in heeft dat ebola zich er niet verder verspreidt.

Alarmbellen

Nadat de man zich afgelopen zondag na twee dagen weer meldde, gingen de alarmbellen pas af en werd hij opgenomen op een geïsoleerde afdeling. Zijn situatie is ondertussen ''ernstig'', aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Volgens een van de behandelende artsen waren de symptomen ''niet definitief'' toen de man zich de eerste keer meldde. ''We hebben wat laboratorium testen gedaan die niet erg indrukwekkend waren en hebben hem met wat antibiotica weggestuurd", aldus Edward Goodman, een infectiespecialist van het Texas Health Presbyterian Hospital.

Volgens de gezondheidsautoriteiten van de staat Texas zijn er geen andere mogelijke gevallen van ebola geconstateerd. Drie ambulancemedewerkers die onbeschermd bij de ebolapatiënt zijn geweest, hebben negatief getest op het virus. Zij blijven nog wel 21 dagen onder controle.

Brussel

Volgens het Liberiaanse ministerie van Informatie reisde de Amerikaan  via Brussel naar Dallas. Hij vertrok op 19 september uit Liberia en vertoonde op dat moment geen symptomen van een infectie met het levensgevaarlijke virus. Of de man is uitgestapt in Brussel en hoelang hij daar dan is geweest, is niet bekend. 

De autoriteiten hebben intussen een team samengesteld dat nagaat met wie de ebolapatiënt in aanraking is geweest in de dagen voordat hij werd opgenomen. 

Het team van zeven mensen probeert samen met de familie in kaart te brengen wie dat zijn. Een aantal mensen, onder wie familieleden en hulpverleners, wordt al in de gaten gehouden.

De man is de eerste ebola-patiënt die in de Verenigde Staten is gediagnosticeerd. Het gaat om de eerste Amerikaan die niet vanwege zijn werk met het ebola-virus in aanraking is gekomen.

Aantal doden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat woensdag weten dat het dodental als gevolg van de epidemie is gestegen naar zeker 3338. Tot nu toe gingen de VN uit van ruim 3000 sterfgevallen door de infectie.

Het aantal geregistreerde ziektegevallen is gestegen naar zeker 7178. Vooral in het westen van Afrika eist de ziekte de meeste levens.

"Besmettingen blijven hardnekkig en wijdverbreid in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er zijn sterke aanwijzingen dat het aantal nieuwe gevallen in verscheidene gebieden toeneemt", aldus de WHO. Liberia is met bijna 2.000 doden het zwaarst getroffen.

In Guinee, waar de uitbraak zeer waarschijnlijk is ontstaan, zijn intussen 710 mensen bezweken. Hoewel de verspreiding van ebola hier gestabiliseerd lijkt, kan de situatie snel veranderen, benadrukt de WHO.