Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben in Syrië negen Koerdische strijders onthoofd. Het gaat om zes mannen en drie vrouwen.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De Koerden werden gevangengenomen tijdens gevechten rond het Noord-Syrische stadje Kobani, dat vlak bij de grens met Turkije ligt. Op sociale media verschenen woensdag foto's van hoofden, geplaatst op cementblokken.

Er wordt al weken zwaar gevochten om de controle over het stadje. Dinsdagnacht kwamen volgens het Observatorium nog tientallen extremisten en Koerdische strijders om.

Irak

Nieuwszender al-Jazeera meldt woensdag dat de Koerden op hun beurt strijders van IS hebben verdreven op talrijke plaatsen in het noorden van Irak. Met luchtsteun van de door de VS geleide internationale coalitie rukken strijders uit het Koerdische deel van Irak op.

De soennitische extremisten van IS leken sinds hun opmars in juni te sterk om weg te jagen. Maar die impasse aan het front lijkt door de luchtaanvallen doorbroken. Zo is bijvoorbeeld dinsdag het dorp Bushayriyah, vijftien kilometer ten zuiden van de stad Kirkuk, heroverd. Gevechtsvliegtuigen en peshmerga's vallen IS ook ten noordwesten van Mosul aan.

Volgens een zegsman van de peshmerga's zijn strijders van IS op circa dertig plekken verdreven, zoals in Rabia, een plaats aan de Syrische grens. Daar kregen de peshmerga's ook steun van soennitische stammen uit de streek en van Koerden uit Syrië. Het verlies van de grenspost is een forse nederlaag voor IS. Rabia is de voornaamste grensovergang tussen Irak en Syrië.

Plaatselijke stammen

De extremisten van IS verloren niet alleen terrein aan hun belangrijkste tegenstanders in de regio, de peshmerga's. Ze worden volgens Koerdische bronnen nu ook aangevallen door plaatselijke stammen.

De houding van die soennitische Arabieren maakte de opmars van IS in juni mogelijk. De stammen lieten toen IS zijn gang gaan of steunden IS. De oorsprong van de terreurbeweging ligt in het noorden en westen van Irak, waar vrijwel alle leiders vandaan komen.

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag zeker negen luchtaanvallen uitgevoerd in Irak. Voor de Britten waren het de eerste aanvallen in deze coalitie waar Nederland ook aan meedoet. In het Midden-Oosten wordt de komst van Nederlandse F-16's voorbereid.

Turkije

Turkije maakt plannen om in Syrië langs de grens veilige gebieden te creëren voor Syriërs die vluchten voor IS. Dit meldt de krant Hürriyet woensdag. 

Deze veilige zones moeten samen worden gerund met de Syrische guerrillagroepen Vrije Syrische Leger (het prowesterse FSA) en Islamitisch Front, en worden beschermd door Turkse troepen. 

Turkije zou zo niet alleen burgers willen beschermen tegen IS, maar ook de strijders tegen de Syrische president Bashar al-Assad die door de opmars van IS op een zijspoor zijn gezet. Volgens de bronnen van Hürriyet wil Ankara graag dat buitenlandse troepen meedoen, maar in de planning gaan de Turkse militairen daar nog niet van uit.

Zij gaan ook nog niet uit van gevechten met IS of Koerden. De veilige zones zouden niet te dichtbij gebieden van IS of van de Koerdische Syriërs moeten liggen.

Enclave

Maar IS-strijders staan nu al vlak voor een Turkse enclave in Syrië en vechten vlak langs de Turkse grens met Koerdische Syriërs om de grensplaats Kobani. Met luchtaanvallen helpen de Amerikanen daar de Koerden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in het parlement over de strijd in Syrië gesproken. Het is de bedoeling dat het parlement donderdag het groene licht geeft voor militaire actie in de buurlanden Syrië en Irak, waar Turkije een twaalfhonderd kilometer lange grens mee deelt.

Strategie

Erdogan beklemtoonde dat Turkije tegen IS en andere terroristen in de regio vecht, maar ook vasthoudt aan de eis dat de Syrische president Bashar al-Assad de macht opgeeft. Hij leek niet erg enthousiast over de internationale coalitie die IS vanuit de lucht bestookt. Nederland stuurt ook F-16's voor de luchtaanvallen.
 
''Tonnen bommen stellen de dreiging en het gevaar alleen maar uit'', aldus Erdogan. Hij mist een duidelijke strategie om het extremisme de baas te worden. Bovendien vreest hij dat de luchtaanvallen op IS niet alleen Assad helpen, maar ook Koerden in Turkije die op verregaande autonomie uit zijn.

Crisisberaad Vaticaanstad

Paus Franciscus heeft een crisisberaad belegd over de dreiging die uitgaat van IS. Hij heeft zijn 'ambassadeurs' uit het Midden-Oosten teruggeroepen voor overleg dat donderdag moet beginnen. Volgens de persdienst van het Vaticaan duren de beraadslagingen tot zaterdag. Reden voor het overleg is het optreden van de terreurbeweging tegen christenen en niet-soennitische minderheden.

De vertegenwoordigers van de paus uit Egypte, Israël/Palestina, Jordanië/Irak, Iran, Libanon, Syrië en Turkije worden verwacht. Daarnaast zullen ook de vertegenwoordigers van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties en de EU deelnemen, alsmede een afvaardiging van de Romeinse curie, het bestuursapparaat van de paus.