Beschietingen in Donetsk, de belangrijkste stad van Oost-Oekraïne, hebben woensdag een aantal levens geëist. Zo zouden tien burgers zijn gedood door mortiervuur.

Dat meldt AFP. Eerder meldde het Franse persbureau al dat een projectiel een school in Donetsk had geraakt. Daarbij zouden zes mensen gewond zijn geraakt. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters zouden ook vier mensen zijn omgekomen.

In Oekraïne is een fragiel staakt-het-vuren van kracht. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de regio's die worden gecontroleerd door de separatisten, Donetsk en Loehansk, meer autonomie beloofd. Sinds het bestand zijn enkele doden gevallen, maar de strijd is wel minder fel geworden. 

Rusland heeft de belofte van Porosjenko een "stap in de goede richting" genoemd en volgens de NAVO heeft Rusland troepen uit Oekraïne teruggetrokken. De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat zijn land een rol speelt in het conflict. 

Bekijk hier de beelden van de ravage:

Handelsverdrag

Op dezelfde dag gaf de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, een waarschuwing af in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Barroso is de Europese Unie bereid om met Rusland te praten over de impact van het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne, maar kunnen alleen die twee laatste partijen iets aan het verdrag veranderen.

Onlangs besloten Kiev en Brussel om de toepassing en inwerkingtreding van nauwere economische samenwerking uit te stellen. Het uitstel moet de relaties met Moskou weer normaliseren.

De plannen van Oekraïne en de EU stuitten op veel bezwaren van buurland Rusland dat vreesde voor zijn eigen belangen. Het land dreigde al met de toegang van Oekraïense producten op de Russische markt te bemoeilijken.

Zorgen

Barroso uit zijn zorgen over een recentelijk genomen besluit nieuwe handelsbarrières op te werpen tussen Rusland en Oekraïne.

''Wij zijn van mening dat dit besluit indruist tegen de beslissing om de toepassing van het EU-Oekraïneverdrag uit te stellen'', waarschuwt Barroso. De EU blijft wel bereid te praten over de zorgen van Rusland.

Moskou ziet graag dat het verdrag wordt aangepast. Europa heeft altijd gezegd dat een handelsverdrag tussen Kiev en Brussel goede, economische relaties tussen Kiev en Moskou helemaal niet hoeft te belemmeren.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne