Het dodental van de vulkaanuitbarsting in Japan van afgelopen zaterdag is vooralsnog op 47 mensen uitgekomen. Woensdag werden nog eens negen lichamen gevonden.

Dat laat de Japanse politie woensdag weten. De politie meldde eerder dat het dodental was opgelopen tot 48. Maar er bleek een telfout te zijn gemaakt.

Het is voor Japan de dodelijkste vulkaaneruptie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Militairen hervatten woensdagochtend met duizend mensen de zoektocht naar slachtoffers. Ze vonden twaalf lichamen. De autoriteiten wachten vermoedelijk tot de slachtoffers van de berg zijn gehaald en zijn onderzocht, voordat ze officieel dood worden verklaard. 

Van 36 anderen wordt aangenomen dat ze de uitbarsting, die gepaard ging met de uitstoot van gloeiend hete as en giftige dampen, niet hebben overleefd. Er liggen volgens lokale media nog altijd slachtoffers op de berg.

De vulkaan barstte zaterdag geheel onverwacht uit. Op dat moment waren honderden mensen op de berg aan het wandelen. De zoektocht naar slachtoffers werd dinsdag nog stilgelegd vanwege de giftige gassen en aswolken op de berg. Reddingswerkers zijn woensdag weer aan het werk gegaan.