De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder deze maand in een lift oog in oog gestaan met een gewapende man. 

Deze private beveiliger was reeds driemaal veroordeeld voor mishandeling en geweldpleging. Dat meldt de Washington Post dinsdag (lokale tijd) op basis van ingewijden.

Het voorval vond plaats op 16 september, toen Obama een gezondheidscentrum bezocht in Atlanta. De man, die een vuurwapen bij zich had, filmde de president met zijn mobiele telefoon.

Toen hij daar niet mee stopte, werd hij door z'n baas, die ook in de lift stond, op staande voet ontslagen. Vervolgens kwam het wapen tevoorschijn, tot verrassing van de geheim agenten.

Witte Huis

Eerder deze maand drong een man met een mes het Witte Huis binnen. De 42-jarige Texaan klom op 19 september over het hek en rende naar de ingang. Volgens de eerste berichten werd de man bij de ingang gestopt door een beveiliger.

Maar Amerikaanse media meldden maandag dat een alarminstallatie niet was afgegaan en dat de man veel dieper in het Witte Huis wist door te dringen dan aanvankelijk werd gedacht.

De indringer, een oorlogsveteraan, is inmiddels op drie punten aangeklaagd. Hij wordt beschuldigd van het ongeoorloofd betreden van een stuk grond of gebouw, het dragen van een wapen en het bezit van munitie. In zijn auto lagen ongeveer achthonderd patronen.

De Amerikaanse geheime dienst is de afgelopen jaren diverse malen negatief in het nieuws gekomen. Dat gebeurde onder meer in maart van dit jaar toen drie beveiligers bij het bezoek van Obama aan Nederland naar huis werden gestuurd omdat ze de avond en nacht voor zijn komst gedronken hadden en feest hadden gevierd.

Bekijk hier de beelden van de 42-jarige Texaan: