Voor het eerst is bij een patiënt in de Verenigde Staten ebola vastgesteld.

Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het gaat om de eerste Amerikaan die niet vanwege zijn werk met het ebola-virus in aanraking is gekomen. Het is een volwassen man die recentelijk in Liberia is geweest.

Toen deze man twee weken geleden vanuit Liberia naar de VS vloog, had hij nog geen symptomen. Pas vier of vijf dagen na thuiskomst, begon hij ziek te worden.

Quarantaine

Eind vorige week zocht hij hulp en werd hij in een ziekenhuis in Dallas opgenomen. Daar wordt hij sindsdien behandeld. De patiënt is in strikte quarantaine gebracht.

Deze maatregelen zijn volgens het CDC voldoende om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Aangezien hij niet meteen symptomen had, kon hij geen medereizigers besmetten.

Volgens het CDC zou "een handvol" andere mensen wel met hem in aanraking zijn gekomen, nadat hij ziek was geworden. De organisatie neemt contact met hen op en houdt in de gaten of zij ook symptomen krijgen.

Beroepsgeheim

Vanwege het beroepsgeheim kan het CDC niet zeggen waarom de man in dat land is geweest en wat hij er heeft gedaan. Ook kan de organisatie geen verdere details bekendmaken over zijn huidige toestand.

Eerder zijn vier Amerikanen met ebola naar de VS gevlogen om daar behandeld te worden. Zo zijn de 51-jarige Rick Sara, arts Kent Brantly en hulpverlener Nancy Writebol na het toedienen van een experimenteel medicijn genezen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er al meer dan 6.500 mensen met ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er zijn sinds de recente uitbraak van ebola al ruim drieduizend mensen aan het virus bezweken.

Hulp

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat Nederlandse ziekenhuizen in een brief om hulp vragen bij de bestrijding van ebola in Afrika.

Dat zegt minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in het televisieprogramma Pauw.

Zorginstellingen wordt opgeroepen om waar mogelijk gezondheidswerkers te sturen. Het kabinet steunt daarmee de oproep van Artsen zonder Grenzen (AzG). Volgens Ploumen gaat het zeker nog een aantal maanden duren voordat de dodelijke ziekte onder controle is.

Ploumen zegt dat er niet alleen geld, materiaal en logistieke steun nodig zijn, maar ook mensen die kunnen helpen in de getroffen landen.

Bedrijfsleven

De minister heeft ook met enkele Nederlandse bedrijven in de getroffen landen gesproken over wat zij kunnen en willen doen tegen ebola.

Ze denkt daarbij onder meer aan lokale voorlichtingscampagnes of het ter beschikking stellen van transportmiddelen voor het vervoer van medisch materiaal. Volgens Ploumen pikken deze bedrijven hun verantwoordelijkheid al op.

De minister stelde eerder al 18 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van ebola. Een deel van dat geld gaat naar AzG. De medische hulporganisatie werkt samen met het kabinet, dat de situatie goed wil volgen en coördineren.