Het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst, Julia Pierson, gaat dinsdag diep door het stof. Dat doet zij omdat eerder deze maand een gewapende man het Witte Huis was binnengedrongen. 

Pierson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het incident op zich en belooft dat het nooit meer zal gebeuren. Dat melden Amerikaanse media.

In een verklaring voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden noemt Pierson het incident dinsdag ''onacceptabel'' . ''Het is duidelijk dat ons veiligheidsplan niet goed werd uitgevoerd.''

De 42-jarige Texaan klom op 19 september over het hek en rende naar de ingang. Volgens de eerste berichten werd de man bij de ingang gestopt door een beveiliger.

Maar Amerikaanse media meldden maandag dat een alarminstallatie niet was afgegaan en dat de man veel dieper in het Witte Huis wist door te dringen dan aanvankelijk werd gedacht. 

Maatregelen

Volgens Pierson zijn inmiddels maatregelen genomen en is de beveiliging na het incident verscherpt. Zo sluit de voordeur van het pand inmiddels automatisch, zo laat ze weten. Tot voor kort moest de deur handmatig door een beveiliger worden gesloten.

Piersons dienst is de afgelopen jaren diverse malen negatief in het nieuws gekomen. Zo werden in maart beveiligers bij het bezoek van president Barack Obama aan Nederland naar huis gestuurd, omdat ze de avond ervoor hadden gedronken en gefeest.