Taiwan heeft dinsdag de Chinese leiders in Peking gewaarschuwd niet hard op te treden tegen betogers in Hongkong.

Dat zou de goede betrekkingen tussen Peking en Taipei kunnen schaden en het volk van Taiwan kunnen vervreemden van het Chinese volk.

Dit zegt de Taiwanese president Ma Ying-jeou. Hij vindt dat Peking de protesten in Hongkong met zachte hand moet benaderen.

Tienduizenden betogers blokkeren straten in het centrum van de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong. Ze eisen een democratische verkiezing van een nieuwe leider in 2017, zonder inmenging van Peking. Dat was afgesproken toen Londen Hongkong in 1997, na 150 jaar, overdroeg aan China.

Vrijheid

De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwde dinsdag in een toespraak dat de Chinese autoriteiten het conflict vreedzaam moeten oplossen. Hij vindt dat ze niet moeten vergeten dat de welvaart van Hongkong van vrijheid afhangt. Hongkong is een van de belangrijkste financiële centra in de wereld.

Dinsdag was het rustig in Hongkong, maar woensdag worden meer betogers verwacht. Dan is het de 65e verjaardag van de communistische Volksrepubliek China.

Verzet

Hongkong werd tegen heug en meug een autonoom onderdeel van die Volksrepubliek in 1997 en Taiwan heeft zich tot dusverre met succes verzet tegen aansluiting.

Taiwan is feitelijk een onafhankelijk land, maar Peking beschouwt het als deel van China. Het land streeft naar een terugkeer van Taiwan binnen de Volksrepubliek.

Vijf vragen over het protest in Hongkong