De voedselrantsoenen die vluchtelingen in Syrië krijgen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) gaan in oktober met 40 procent omlaag.

Reden voor de drastische maatregel is een tekort aan geld bij het WFP, maakte onderdirecteur Elisabeth Rasmusson dinsdag in Berlijn bekend.

"Dit is extra betreurenswaardig omdat het net was gelukt in Syrië meer verdreven mensen te bereiken dan ooit tevoren", zei de Noorse dinsdag volgens Duitse media.

In augustus bereikte de organisatie 4,17 miljoen mensen in Syrië. De bevolking van gebieden onder controle van Islamitische Staat bleef als enige verstoken van hulp.

Voedselkaarten

Het al-Nusra Front begint nu echter ook moeilijk te doen. De toegang wordt moeilijker. "Het al-Nusra Front wil niet dat mensen ervaren dat de hulp van de Verenigde Naties komt.

Het wil de indruk wekken dat het de levensmiddelen zelf levert en dat gaat zo natuurlijk niet", aldus de onderdirecteur.

Ook vluchtelingen van de burgeroorlog die buiten Syrië een veilig heenkomen hebben gezocht, zullen de bezuinigingen gaan voelen. De verdeling van voedselkaarten en pakketten zal worden ingeperkt.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië