De Duitse autoriteiten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de screening van beveiligingspersoneel van asielzoekerscentra aanscherpen. 

Dat heeft Ralf Jäger, deelstaatminister van binnenlandse zaken, dinsdag gezegd.

Iedereen die nu wordt aangesteld bij een asielzoekerscentrum door een privaat beveiligingsbedrijf moet eerst een politiescreening ondergaan.

De autoriteiten vielen afgelopen week een asielzoekerscentrum in Burbach binnen nadat een journalist een dvd had ontvangen waarop te zien is hoe bewakers een asielzoeker mishandelen. Later werd op een telefoon van een bewaker een afbeelding gevonden waarop te zien is dat een asielzoeker geboeid op de vloer ligt en hoe een bewaker zijn voet in de nek van het slachtoffer zet.

Onthulling

Sinds deze onthulling zijn ook in twee andere centra problemen aan het licht gekomen. Jäger wil nu dat alle negentien centra in de regio worden doorgelicht. "We staan niet toe dat mensen die hier bescherming zoeken tegen vervolging en oorlog worden mishandeld", aldus de bewindsman.

Duitsland heeft dit jaar te maken met een forse toename van het aantal asielaanvragen. Deels komt dat door de oorlog in Syrië.

In Berlijn moest een asielzoekerscentrum zelfs tijdelijk gesloten worden, omdat het de enorme toestroom niet aan kon.