De veiligheidsadviseur van de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani heeft dinsdag een veiligheidspact getekend met de Verenigde Staten. 

Daardoor kan een buitenlandse vredesmacht ook na eind dit jaar in Afghanistan blijven. 

Dankzij dit hernieuwde pact kunnen buitenlandse troepen anti-terreur acties uit blijven voeren en kunnen ze Afghaanse strijdkrachten daarnaast ondersteunen en trainen.

Van de huidige 50.000 NAVO-krachten die actief waren in Afghanistan, kwamen er ongeveer 34.000 uit de Verenigde Staten meldt de BBC. In de afgelopen tijd bracht de NAVO het aantal troepen in Afghanistan al behoorlijk terug. Veel taken en verantwoordelijkheden werden daarbij overgedragen aan de Afghaanse strijdkrachten.

Uiteindelijk blijven er in Afghanistan zo`n 9800 troepen van de Verenigde Staten over. Zij zullen de komende tijd via een speciale NAVO-overeenkomst ondersteund worden door voornamelijk Duitse, Turkse en Italiaanse troepen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle troepen eind 2016 uit Afghanistan vertrekken. 

Nieuwe weg

Tijdens de presentatie gaf president Ghani aan dat Afghanistan met het sluiten van deze overeenkomst een nieuwe weg ingeslagen is in de relaties in de wereld.  "Deze overeenkomst is voor de veiligheid en stabiliteit van Afghanistan", zo zei Ghani.  

Ghani`s voorganger Karzai weigerde steeds om de overeenkomst te tekenen. Hij wilde hiermee wachten tot er een vredesproces op gang gebracht was met de Taliban. Karzai zei zich destijds anders verantwoordelijk te voelen voor elke Afghaanse burger die gedood zou worden door de Verenigde Staten.

NAVO

De NAVO liet weten dat door het tekenen van het veiligheidspact een nieuw hoofdstuk van samenwerking kan beginnen met de Afghaanse strijdkrachten.

"De nieuwe door de NAVO geleide missie, Resolute Support, kan zoals gepland op 1 januari 2015 beginnen'', aldus het bondgenootschap in een verklaring.

Verder liet de NAVO weten dat het Afghaanse leger tot aan 2017 kan rekenen op de financiële steun van het bondgenootschap.

Bekijk hier de ondertekening van het veiligheidspact: