Fouad Belkacem, de leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, zou vijftien jaar de cel in moeten. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat geëist in het terrorismeproces voor de rechtbank in Antwerpen. Tegen Syriëganger Jejoen Bontinck is vier jaar gevangenis en zesduizend euro boete geëist voor zijn deelname aan terroristische activiteiten, meldden Vlaamse media.

In totaal staan 46 verdachten terecht voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Het is het grootste terrorismeproces ooit gehouden in België. Veel van de verdachten zijn in Syrië. Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten.

Belkacem, die dinsdag niet aanwezig was in de rechtbank, is de grote schuldige, aldus het OM en daarom eiste het dan ook de maximumstraf. Hij en de andere leiders van de organisatie dragen een ''verpletterende verantwoordelijkheid'' aldus het OM. Naast een celstraf eiste het OM ook een boete van dertigduizend euro voor Belkacem.

Eis

Het OM eiste ook voor andere vijftien kopstukken van Sharia4Belgium celstraffen van acht tot vijftien jaar en boetes tot maximaal dertigduizen euro. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot tien jaar gevorderd.

Bij het voorlezen van de strafeisen was er nogal wat rumoer in de rechtbank. Zo riep de vader van Jejoen Bontinck, Dimitri, ''schandalig'', toen hij hoorde dat zijn zoon vier jaar de cel in zou moeten. Volgens hem is Jejoen vooral slachtoffer, mede omdat hij gevangen zat in Syrië.

Jejoen werkte mee met justitie en legde belastende verklaringen af over andere leden van Sharia4Belgium. Maar omdat hij in Syrië heeft gevochten, vorderde het OM een stevige straf.

Het proces, dat met zware veiligheidsmaatregelen omkleed is, gaat 8 oktober weer verder. Dan komen eerst de zogeheten burgerlijke partijen, personen die beweren schade te hebben opgelopen en een schadevergoeding eisen, aan het woord en daarna de verdediging.