Justitie in Oekraïne is een strafzaak begonnen tegen de onderzoekscommissie van de Russische Federatie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland. 

Kiev beschuldigt die commissie van het steunen van pro-Russische separatisten en terroristen in het oosten van Oekraïne.

Dat heeft het Oekraïense Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. Maandag had de onderzoekscommissie van de Russische Federatie bekendgemaakt dat ze een strafzaak heeft geopend vanwege de 'genocide tegen Russisch sprekende inwoners' van het oosten van Oekraïne.

Vertegenwoordigers van hoge politieke en militaire leiders van Oekraïne, van de Nationale Garde en de Rechtse Sector (nationalistische organisatie) zouden de opdracht hebben gegeven tot het vermoorden van de Russisch sprekende burgers.

Volgens een recent VN-rapport zijn er zeker 2.593 mensen omgekomen sinds het begin van het conflict. Andere bronnen reppen van ruim 3.500 doden. In het VN-rapport worden de pro-Russische separatisten beschuldigd van een breed scala aan schendingen van de mensenrechten, waaronder moord, ontvoeringen en martelingen.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne