Het Turkse leger heeft 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië.

Vanaf Turks grondgebied kunnen de militairen de situatie in de gaten houden in de Syrische grensplaats Ayn al-Arab (voor de Koerden Kobani), die wordt belaagd door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Volgens de regeringsgezinde Turkse krant Sabah staan de tanks dinsdag op circa 400 meter van de grens. Het offensief van IS tegen de door Koerden bewoonde stad Kobani heeft ertoe geleid dat tienduizenden Syrische Koerden de grens met Turkije zijn overgestoken. De angst bestaat dat de strijd naar Turkije overslaat.

Maandag raakten vijf Turken, onder wie twee militairen, gewond toen strijders van IS vanuit het noorden van Syrië mortiergranaten afvuurden. De granaten landden op Turks grondgebied.

Bombardementen

Het door de Verenigde Staten geleide bondgenootschap heeft dinsdag vlakbij de Turkse grens in Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op IS. 

Kobani ligt al sinds medio september onder vuur van de extremisten. Zij lijken zich vooralsnog weinig van de bombardementen aan te trekken en zetten hun aanvallen voort. IS begon ruim een week geleden aan een offensief in een poging de grensstad te veroveren. Kobani is strategisch gelegen.

De grensstad werd in juli ook al bedreigd door IS. Toen lukte het de terreurgroep niet de stad in te nemen.

Bekijk hoe de eerste tanks langs de grens rijden:

Het Turkse parlement stemt vermoedelijk donderdag over een resolutie die de regering van president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid biedt militair in actie te komen tegen terreurgroepen in Syrië en Irak. Vorige week heeft Erdogan gezegd dat Turkije internationale militaire operaties tegen IS zou kunnen gaan steunen.

Erdogan wil dat er in het grensgebied tussen Turkije en Syrië een bufferzone komt. Turkse militairen en internationale troepen zouden die bufferzone moeten bemannen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak