De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht een lange periode van verkoelde relaties tussen het westen en Rusland, als gevolg van het conflict in Oekraïne.

Ze baseert die verwachting op haar ervaringen met het communisme in Oost-Duitsland. Merkel woonde 36 jaar in de sterk door Rusland beïnvloedde DDR, tot de hereniging met West-Duitsland in 1990.

"Ik voorzie momenteel geen verandering in de Russische opstelling", zei Merkel maandag op een persconferentie in Berlijn. 

"Ik kom uit het communistische Oost-Duitsland. We hebben veertig jaar nodig gehad om daar overheen te komen. Op bepaalde punten in de geschiedenis moeten mensen voorbereid zijn op de lange adem, en niet na maanden al vragen of onze eisen en sancties nog wel zinvol zijn."

Het conflict in Oekraïne heeft de grootste crisis in de relatie tussen Rusland en de NAVO-bondgenoten ontketend sinds de Koude Oorlog. Bij de gevechten in het oosten van het land zijn naar schatting zeker 3.500 mensen omgekomen. 

1989

"Niemand had verwacht dat de Russische president Vladimir Poetin zo'n belangrijke beslissing zou nemen", zei de Duitse ambassadeur in de VS Peter Wittig tegen persbureau Bloomberg. "Ze hebben ons daarmee teruggenomen naar het Europa van voor 1989."

"Veel van ons vertrouwen in Poetin is verdwenen door zijn beleid in Oekraïne", aldus Wittig. "Het is een uitdaging om dat vertrouwen weer terug te krijgen." 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne