De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum. Als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid.


Tienduizenden betogers gingen dinsdag voor de vijfde dag op rij de straat op. Anders dan dit weekend, toen de oproerpolitie traangas en pepperspray inzette, verliep de demonstratie maandagnacht zonder grote problemen.

Wel zijn scholen nog altijd gesloten en blijven hoofdwegen bezet.

De betogers willen de democratie in het land herstellen en zijn het er niet mee eens dat de centrale Chinese regering in Peking geen open selectie toestaat van kandidaten voor de hoogste bestuursfunctie in Hongkong. In 2017 moeten voor die post voor het eerst verkiezingen worden gehouden.

Bekijk beelden van de demonstratie:

Vrije verkiezingen

Leung zegt dat China geen compromis gaat sluiten en haar positie ten aanzien van Hongkong dezelfde blijft. Hij roept de demonstranten op de bezetting te staken, meldt CNN. ''De hoofdwegen worden gebruikt door brandweerwagens en ambulances. Zij moeten nu omrijden. Daar moet de maatschappij over nadenken", aldus de regeringsleider.

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad, dat er geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. Leung werd in 2012 gekozen door een 1.200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen.

President

De Chinese president Xi Jinping zei dinsdag de welvaart en stabiliteit met hand en tand te zullen verdedigen. Volgens hem gelooft Beijing dat Hong Kong "een betere toekomst voor zich heeft binnen de grote familie van het moederland". De Chinese regering heeft de protesten herhaaldelijk illegaal genoemd en steunt het politieoptreden tegen de betogers.