De terreurbewegingen Hamas en Islamitische Staat (IS) zijn 'loten aan dezelfde giftige stam'. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd tijdens een toespraak in New York. 

De regeringsleider vergeleek het recente Israëlische offensief in Gaza met de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie op IS in Irak en Syrië. 

Netanyahu sprak de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Hij had geen goed woord over voor landen die het optreden van Israël tegenover Hamas veroordelen terwijl zij de campagne tegen IS wel prijzen.

Volgens de premier begrijpen die critici niet dat beide terreurorganisaties uiteindelijk hetzelfde nastreven: het opleggen van een militante vorm van de islam aan de wereld. 

"Hamas heeft als direct doel de vernietiging van Israël, maar er is nog een bredere strategie in het spel", zei Netanyahu. "Wanneer het aankomt op uiteindelijke doelstellingen, is Hamas IS en is IS Hamas." 

Oorlogsmisdaden

Volgens de premier zijn bij het offensief in Gaza 'de echte oorlogsmisdaden' gepleegd door Hamas.

De beweging zou Palestijnse burgers als menselijk schild hebben gebruikt. Israël 'deed alles om het aantal burgerslachtoffers te minimaliseren. Hamas deed alles om het aantal burgerslachtoffers te maximaliseren', aldus Netanyahu. 

Een dag eerder beschuldigde de Palestijnse president Mahmoud Abbas Israël van een 'genocidale oorlog' in de Gazastrook.

Iran

Bij het offensief kwamen 2100 Palestijnen om het leven, van wie het leeuwendeel uit burgers bestond. Zo'n achttienduizend woningen werden met de grond gelijk gemaakt. Aan Israëlische zijde sneuvelden 66 militairen en zes burgers. 

De regeringsleider haalde ook uit naar aartsvijand Iran. Volgens Netanyahu is de bezorgdheid die Iran aan de dag legt over de verspreiding van terrorisme 'een van de grootste voorbeelden van schijnheilig taalgebruik uit de geschiedenis'.

Als de internationale gemeenschap IS verslaat maar Iran zich laat ontwikkelen tot kernmacht, 'wint zij een veldslag, maar verliest zij de oorlog'.