Syrië staat achter de internationale strijd tegen Islamitische Staat. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, verklaarde dat maandag bij de Verenigde Naties in New York. 

Hij leek daarmee impliciet goedkeuring te geven voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten.

Vorige week begonnen de VS en bondgenoten met het bombarderen van stellingen van IS in Syrië, voornamelijk olie-installaties. Syrië is niet om toestemming gevraagd, maar is van tevoren wel geïnformeerd.

''De Syrische Arabische Republiek herhaalt dat het achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme", aldus al-Moualem tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

We benadrukken dat dit moet gebeuren met volledige inachtneming van de levens van onschuldige burgers enn met het in acht nemen van de volledige eerbiediging van de nationale soevereiniteit en in overeenstemming met internationale verdragen", stelt de minister.

Bekijk de beelden:

Steun

Hij waarschuwde verder dat als bepaalde landen de militanten blijven steunen, een situatie kan ontstaan waarbij de internationale gemeenschap het land ''decennialang'' niet zal verlaten.

''Laten we deze ideologie en de exporteurs samen stoppen. En laten we tegelijkertijd druk blijven uitoefenen op landen om hun steun aan de gewapende terroristische groeperingen te stoppen."

Syrië heeft Qatar, Saudi-Arabië en Turkije herhaaldelijk beschuldigd van het ondersteunen van islamitische militante groepen in de drie jaar oude burgeroorlog. Die landen spreken de beschuldigingen tegen, maar westerse functionarissen zeggen dat de drie landen in het verleden dergelijke groepen hebben geholpen in Syrië.