Veertien Syriërs en een meisje uit Eritrea zijn afgelopen weekeinde onderschept toen ze vanuit Nederland de grens met Duitsland overstaken. Ze hadden geen visum of verblijfsvergunning en mochten dus niet in Duitsland zijn.

Ze zaten onder meer in de nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen. Een Syriër ging met de regionale trein uit Venlo de grens over.

Vier Syriërs hebben in Duitsland asiel aangevraagd, tien landgenoten zijn teruggestuurd naar Nederland. Het meisje uit Eritrea was 16 jaar oud en is overgedragen aan de Duitse kinderbescherming, meldt de Duitse politie maandag.

De meeste Syriërs zeiden dat ze via Libië, Algerije en Italië naar Nederland waren gegaan en dat Zweden hun eindbestemming was. Dat land heeft de deur opengezet voor vluchtelingen uit Syrië, vooral wanneer familieleden van de mensen al in Zweden zijn.

De vluchtelingen zouden smokkelaars tussen de 2.000 en 10.000 dollar (1600 tot 8000 euro) per persoon hebben betaald.

Nachttrein

In de nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen zijn de laatste tijd vaker illegalen onderschept. Deze maand zijn al meer dan vijftig illegale immigranten zo tegen de lamp gelopen.

De politie in de grensregio Kleef heeft in de eerste zes maanden van het jaar al 922 illegalen opgepakt. De meesten kwamen per trein (475 mensen) of per bus (291) uit Nederland. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en Eritrea.