De protesten voor democratie in Hong Kong breiden zich uit. Op steeds meer plekken in de Chinese stad verschenen maandag betogers. 

Meer protesten Hongkong

De protesten voor democratie in Hong Kong breiden zich uit. Op steeds meer plekken in de Chinese stad verschenen maandag betogers. © ANP
Sommige betogers droegen maskers en paraplu's als bescherming tegen het traangas en de pepperspray van de politie. De politie in de vroegere Britse kroonkolonie treedt hard op tegen de duizenden betogers die de straat op zijn gegaan voor meer democratie. © ANP
Groot-Brittannië roept op tot "constructieve gesprekken" over democratie in Hongkong. China heeft de protesten als illegaal bestempeld en steunt de wijze waarop de politie ingrijpt. © ANP
De situatie liep uit de hand toen demonstranten onverwacht overgingen tot de blokkade van enkele belangrijke wegen in de wijk met regeringsgebouwen en zich verzamelden bij de barricades die de politie had opgeworpen. © ANP
Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. © ANP
De protesten begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben meer mensen zich bij de beweging aangesloten. De groep Occupy Central riep maandag Leung Chun-ying op af te treden. Volgens Occupy heeft Leung door niet te reageren op de eisen van het volk 'Hong Kong in een crisis gestort'. © ANP
Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen. © ANP
Zondagavond bleven vele honderden betogers lang in het centrum van de stad om te demonstreren. Maar op Facebook riep een studentengroep zijn aanhangers op zich terug te trekken. Zij vrezen dat de politie ook rubberen kogels gaat gebruiken. © ANP

Sommige betogers droegen maskers en paraplu's als bescherming tegen het traangas en de pepperspray van de politie. De politie in de vroegere Britse kroonkolonie treedt hard op tegen de duizenden betogers die de straat op zijn gegaan voor meer democratie.

Volgens de politie is het gebruik van traangas en pepperspray gerechtvaardigd om de betogers in toom te houden. Er zijn 87 traangasgranaten afgevuuerd. Dat was een gepaste reactie op de pogingen van de betogers om door afzettingen te breken, aldus de politie in een verklaring. In totaal raakten 41 mensen gewond, onder wie twaalf agenten. 

Illegaal

Groot-Brittannië roept op tot "constructieve gesprekken" over democratie in Hongkong, meldt persbureau AFP maandag. China heeft de protesten als illegaal bestempeld en steunt de wijze waarop de politie ingrijpt.

De situatie liep uit de hand toen demonstranten onverwacht overgingen tot de blokkade van enkele belangrijke wegen in de wijk met regeringsgebouwen en zich verzamelden bij de barricades die de politie had opgeworpen. 

Op meer dan tweehonderd routes kunnen geen bussen rijden en meerdere in- en uitgangen van de metro zijn geblokkeerd door de demonstranten. De autoriteiten lieten weten dat sommige scholen maandag niet open zullen gaan. 

Het financiële hart van de stad werd lamgelegd. Activisten riepen ''een tijdperk van burgerlijke ongehoorzaamheid'' uit.

Verkiezingen

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen.

Leung Chun-ying, de bestuurder van Hongkong, werd in 2012 gekozen door een 1.200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen.

Studenten

De protesten begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben meer mensen zich bij de beweging aangesloten. De groep Occupy Central riep maandag Leung Chun-ying op af te treden. Volgens Occupy heeft Leung door niet te reageren op de eisen van het volk 'Hong Kong in een crisis gestort'. 

Leung probeerde de bevolking maandag gerust te stellen en zei dat geruchten over eventueel ingrijpen van het Chinese leger ongegrond zijn.

"Ik hoop dat de bevolking kalm blijft en niet wordt misleid door de geruchten. De politie doet zijn best om de openbare orde te handhaven, zoals zorgen voor een soepele verkeersdoorstroming en het zorgen voor de openbare veiligheid", aldus Leung. "Bij het uitvoeren van hun taken zullen ze alle bevoegdheden die ze hebben gebruiken."