De Spaanse regering stapt naar de rechter om het geplande referendum over onafhankelijkheid van Catalonië ongrondwettig te verklaren. Dat maakte premier Mariano Rajoy maandag bekend na een bijzondere ministerraad.

Volgens de krant El Pais gaat de centrale regering naar het constitutionele hof om te voorkomen dat de volksraadpleging er komt.

In rapporten van de Raad van State staat onder andere dat een regio niet de juridische bevoegdheid heeft om een referendum over soevereiniteit uit te schrijven.

Catalonië, dat al lange tijd meer autonomie wil, maar dat tot nu toe niet kreeg, heeft zaterdag bij monde van leider Artur Mas bekendgemaakt dat de bevolking op 9 november naar de stembus gaat.

Zelfstandig 

Mas zei toen dat hij met Madrid wil onderhandelen over de omstandigheden waaronder de volksraadpleging zou kunnen worden gehouden. "Wij staan tot het laatste moment open om een akkoord te sluiten over de voorwaarden om de peiling mogelijk te maken, maar wij willen niet in de valkuil vallen van het nietsdoen, omdat zo'n raadpleging niet wettig zou zijn"', zei de Catalaanse premier.

Veel Catalanen willen als zelfstandig land verder. Zij willen de banden verbreken met de armere regio's, die naar hun mening veel te veel geld krijgen. Op 18 september stemden de Schotten in een referendum tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

Bekijk hier de persconferentie van de Spaanse premier: