Beveiligers van een particulier bedrijf in Duitsland zouden ook in de stad Essen asielzoekers hebben mishandeld. 

De politie in de stad in het Ruhrgebied liet maandag weten drie aangiften van bewoners van een asielzoekerscentrum te hebben gekregen. 

In het centrum zijn medewerkers van hetzelfde bedrijf actief als in het centrum in de gemeente Burbach bij Hagen, waar zeker twee asielzoekers zouden zijn mishandeld.

De regering van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft het contract met het beveiligingsbedrijf opgezegd. De politie en Justitie in Hagen toonden zondag beelden van een 20-jarige Algerijn, bewoner van het centrum in Burbach. Hij ligt vastgebonden op zijn buik op de grond.

Een beveiliger heeft zijn voet in de nek van de man, een andere staat ernaast. De daders maakten zelf foto's en video-opnames van de mishandeling.

Onderzoek

De politie heeft tegen vier medewerkers van het beveiligingsbedrijf die in Burbach werken, een onderzoek ingesteld. Al meer dan honderd bewoners van het centrum zijn gehoord. 

Minister Ralf Jäger (Binnenlandse Zaken) van de deelstaat benadrukte dat de deelstaat geen geweld tegen asielzoekers duldt. ''Degene die mensen in nood bedreigt, moet hard worden gestraft'', zei hij.

Beveiliging

Het betreffende beveiligingsbedrijf, European Homecare (EHC), is verantwoordelijk voor de beveiliging van verscheidene asielzoekerscentra in Duitsland. Het bedrijf zou in tien van de zestien Duitse deelstaten en ook in andere Europese landen actief zijn. Volgens de website leidt de in 1989 opgerichte onderneming ongeveer veertig instellingen voor asielzoekers en vluchtelingen.

European Homecare is verantwoordelijk voor de aanstelling van huismeesters, keukenpersoneel, de begeleiders, zoals psychologen, en voor een deel ook het medisch personeel. Meestal worden volgens EHC voor de bewaking van de complexen contracten met andere bedrijven gesloten of zoeken de autoriteiten zelf het personeel. 

Ook op andere terreinen werkt EHC met de autoriteiten samen. Zo hebben EHC-medewerkers op de luchthaven van Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, de zorg voor asielzoekers. In het uitzetcentrum Büren in dezelfde aan Nederland grenzende deelstaat waren ook medewerkers van EHC actief.

Contract

Volgens de regionale omroep WDR houdt het zich niet aan diverse bepalingen uit het contract met de deelstaat. Zo zijn er in een centrum voor eerste opvang van asielzoekers in Schöppingen onvoldoende psychologen en pedagogen.

De politie doet ook onderzoek naar een incident in een asielzoekerscentrum in Bad Berleburg in de buurt van Siegen. Twee veiligheidsmedewerkers zouden daar enkele weken geleden een asielzoeker hebben verwond. Zij werken voor een ander bedrijf dan de veiligheidsmedewerkers bij de twee andere asielzoekerscentra.

De Duitse regering heeft aangedrongen op een snel en gedegen onderzoek naar de mishandelingen. Zij kan echter niet veel doen. De opvang van asielzoekers is in Duitsland een zaak van de deelstaten.