De Britse straaljagers die het afgelopen weekend actief zijn geweest boven Irak zijn er tot nu toe niet in geslaagd om doelen te bestoken.

Dat meldt de BBC.

Britse Tornado-gevechtsvliegtuigen keerden terug naar hun basis op Cyprus zonder een bom af te werpen.

Vrijdag ging het Britse parlement akkoord met inzet van de luchtmacht tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Sindsdien zijn er vier missies gevlogen.

De RAF voert gewapende verkenningsvluchten uit boven Irak, met de mogelijkheid om een doel te bestoken als deze wordt gezien. Daar zijn de Britse piloten tot dusver nog niet in geslaagd. 

De hoofdreden dat de piloten geen doelen weten te vinden is dat er weinig informatie is over de exacte posities van IS, zoals wapen- en munitieopslagplaatsen. Het zoeken naar 'gelegenheidsdoelen', zoals een colonne voertuigen van IS vergt veel tijd. 

Regels

De Britse piloten mogen bovendien alleen aanvallen als ze zeker zijn dat hun beoogde doel van IS is en er geen kans is op burgerslachtoffers. Met deze regels krijgen de Nederlandse piloten ook te maken als hun missie aanvangt. 

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de missie in Irak. Nederland stuurt in totaal acht F-16's naar de regio, waarvan twee reservetoestellen. 

De door de Amerikanen geleide coalitie heeft de afgelopen nacht doelen bestookt in Syrië. Daarbij werden onder meer een graansilo en de grootste gasfabriek van het land geraakt, melden bronnen in Syrië. 

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en IrakVier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak