Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf maandagochtend opgeblazen in de buurt van het vliegveld van Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Zeven mensen zijn omgekomen. 

Dat meldt het Franse persbureau BBC. De aanslag vond plaats enkele minuten voordat de nieuwe president van Afghanistan, Ashraf Ghani, werd ingezworen. 

Ghani, de 65-jarige oud-minister van Financiën, kreeg in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in juni ruim 55 procent van de stemmen. Hij volgt Hamid Karzai op, die 12 jaar president van Afghanistan is geweest.

Het is de eerste democratische machtswisseling in de geschiedenis van het land. In de tweede ronde versloeg Ghani oud-minister Abdullah Abdullah van Buitenlandse Zaken. Die weigerde aanvankelijk te aanvaarden dat hij had verloren, omdat er fraude zou zijn gepleegd. De stemmen zijn toen nog een keer geteld.

Hoewel de kiescommissie erkende dat de verkiezingen niet volgens de regels waren verlopen, werd Ghani toch tot winnaar verklaard. Abdullah wordt premier in de nieuwe regering.

Een van de eerste taken van Ghani is het sluiten van een vredespact met de Verenigde Staten. Daardoor kan een buitenlandse vredesmacht na eind dit jaar in Afghanistan kan blijven. Karzai weigerde steeds zo'n pact te sluiten.

Financiële problemen

Daarnaast gaat Ghani aandacht besteden aan de financiële problemen het land. Zaterdag werd bekend dat de salarissen van de ambtenaren volgende maand niet kunnen worden uitbetaald.

Ghani wil daarom de export bevorderen. De regering in Kabul schatte 3 jaar geleden dat er voor 3 biljoen dollar (2,4 biljoen euro) in de Afghaanse bodem zit. Dat was drie keer zo veel als Amerikaanse geologen en medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie een jaar eerder hadden geraamd.

Het gaat onder meer om grote hoeveelheden koper, kobalt en goud. "Wij zijn nu erg afhankelijk van importen en buitenlandse hulp en wij willen een gezond economisch systeem creëren om de export te bevorderen en de economie te ontwikkelen", zei Ghani.

Verenigde Staten

Tot nu toe kreeg Afghanistan veel hulp van de Verenigde Staten. Sinds de val van het Talibanregime eind 2011 hebben de Verenigde Staten ongeveer 93 miljard dollar uitgetrokken voor economische en militaire hulp aan Afghanistan. Voor dit jaar is 6,1 miljard geraamd. Veel hulp komt echter door de enorme corruptie niet bij de juiste mensen terecht. Ghani zwoer daarom maandag ook dat hij dat probleem gaat aanpakken.

Een adviseur van president Obama kondigde maandag tevens aan dat er dinsdag een waarschijnlijk een akkoord getekend zal worden tussen de Verenigde Staten en Afghanistan. Dat akkoord moet het mogelijk maken dat Amerikaanse militairen ook na 2014 actief kunnen blijven in Afghanistan. 

Bekijk hier de uitgebrande auto na de aanslag: