Reddingswerkers hebben bij de top van de uitgebarste vulkaan Ontake in Japan twaalf lichamen geborgen. Eerder al werden vier slachtoffers van de berg gehaald, zo'n 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio.Autoriteiten vrezen dat 36 mensen zijn omgekomen, terwijl 45 anderen nog altijd als vermist staan geregistreerd.

In Japan is het regel dat overlijdens pas na doktersonderzoek officieel worden bevestigd. Ruim vijfhonderd reddingswerkers zijn maandag (lokale tijd) weer op zoek gegaan naar meer slachtoffers.

Honderden mensen, onder wie kinderen, werden zaterdag verrast door de uitbarsting van de 3067 meter hoge vulkaan, die as en stenen uitspuwde. De meesten wisten tussen de aswolken door veilig naar beneden te komen. Anderen brachten de nacht door in berghutten en daalden pas zondag af. Het aantal gewonden is bijgesteld naar zestig.

Japanse meteorologen zeggen dat de uitbarsting van Ontake een voorbode kan zijn van meer vulkanische activiteit. Japan behoort tot de landen met het grootste aantal actieve vulkanen in de wereld. Maar sinds 1991 hebben uitbarstingen niet tot doden en gewonden geleid. In dat jaar kwamen 43 mensen om het leven op Mount Unzen, in het zuidwesten van het land. De laatste grote uitbarsting van Ontake dateert van 1979.

Bekijk hier de beelden van de reddingsactie: