Een demonstratie voor meer democratie in Hongkong is zondag uitgelopen op ernstige ongeregeldheden. In de vroegere Britse kroonkolonie zette de politie traangas en pepperspray in om de duizenden betogers uiteen te drijven.

Demonstranten verweerden zich met paraplu's. Sommigen droegen maskers.

De situatie liep uit de hand toen demonstranten onverwacht overgingen tot de blokkade van enkele belangrijke wegen in de wijk met regeringsgebouwen en zich verzamelden bij de barricades die de politie had opgeworpen. Toen ontstond een chaos in het verkeer.

Het financiële hart van de stad werd lamgelegd. Activisten riepen ''een tijdperk van burgerlijke ongehoorzaamheid'' uit.

Rubberen kogels

Zondagavond laat (lokale tijd) bleven nog honderden betogers in het centrum van de stad demonstreren. Maar op Facebook riep een studentengroep zijn aanhangers op zich terug te trekken. Zij vrezen dat de politie ook rubberen kogels gaat gebruiken.

Zeker 26 mensen moesten naar een ziekenhuis, maar de meeste betogers keerden al snel terug om hun protesten voort te zetten. De oproerpolitie trok zich maandag terug en de autoriteiten hebben er bij de betogers op aangedrongen eveneens vreedzaam uiteen te gaan. 

De demonstranten negeerden een oproep van Leung Chun-ying, de bestuurder van de stad, om niet deel te nemen aan wat hij ''illegale'' protestacties noemde. Leung veroordeelde de demonstratie en zei dat de verkiezingen in Hongkong doorgaan zoals gepland. Ook China veroordeelde de protesten.

Bekijk beelden:

Verkiezingen

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. Leung werd in 2012 gekozen door een 1200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen.