Links heeft zondag in Frankrijk een nieuwe tegenslag te verwerken gekregen. De Socialistische Partij (PS) van president François Hollande is na drie jaar zijn krappe meerderheid in de Senaat kwijt, zo blijkt uit voorlopige uitslagen.

Voor het eerst is het rechtse Front National tot de Eerste Kamer toegetreden, met twee zetels. Marine le Pen van FN spreekt van een historische overwinning. ''Deze uitslagen zijn beter dan we hadden gehoopt'', zei Le Pen. ''We hebben een grote potentie''.

De zetels van het Front National gaan naar David Rachline, de burgemeester van de zuidelijke stad Fréjus, en naar Stéphane Ravier, de burgemeester van het zevende arrondissement van Marseille, aldus de Franse krant Le Figaro.

De centrumrechtse UMP en de liberale partij UDI wonnen in totaal circa twintig zetels van links. De socialisten waren met een meerderheid van zes zetels de verkiezingen ingegaan. Ze houden nog maar 155 van de in totaal 348 zetels over.

Kiescollege

De PS verloor eerder dit jaar al in de gemeenteraadsverkiezingen en in de Europese parlementsverkiezingen. Zondag is via een systeem van getrapte verkiezingen de helft van de 348 senatoren gekozen, door een kiescollege van 87.500 kiesmannen en -vrouwen.

Dat bestaat vooral uit afgevaardigden in plaatselijke of regionale volksvertegenwoordigingen. Om de drie jaar wordt ongeveer de helft van de senatoren gekozen.

Bevoegdheid

De woordvoerster van de Franse regering, minister van Landbouw Stéphane Le Foll, zei dat het verlies van zetels in de Senaat niet als een verrassing komt. ''Dit is automatisch het gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen die we hebben verloren'', aldus Le Foll.

De Senaat staat in de schaduw van de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, en trekt relatief weinig aandacht. Toch heeft de Franse Senaat veel meer bevoegdheden dan onze controlerende Eerste Kamer.

Bij een slepend geschil tussen beide Kamers kan de Franse regering ervoor kiezen het standpunt van de Senaat terzijde te leggen, maar dit is niet gebruikelijk. De voorzitter van Senaat is de tijdelijke opvolger van de president als die overlijdt of plotseling van het toneel verdwijnt.