De Koerden hebben bij de stad Ayn al-Arab (voor de Koerden Kobani) in het grensgebied tussen Irak en Turkije een troepenmacht van circa 1.800 strijders opgebouwd om de opmars van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat  (IS, voorheen ISIS) te stuiten.

Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zondag laten weten.

Strijders van IS zijn erin geslaagd zeker zestig dorpen in de omgeving van de stad in te nemen. Ayn al-Arab zelf is omsingeld. Zo'n 200.000 Koerden zijn op de vlucht geslagen, van wie velen naar buurland Turkije. Zaterdag beschoten IS-strijders het centrum van Kobani voor het eerst met mortiergranaten. Daardoor kwam één persoon om het leven.

IS controleert grote delen van Irak en Syrië. Een door de Amerikanen geleide internationale coalitie is in actie gekomen tegen de terreurgroep. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, nemen inmiddels deel aan de missie. In tegenstelling tot Arabische bondgenoten doen de Europeanen dit niet in Syrië, alleen in Irak.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft de door de Amerikaanse geleide troepen zondagmorgen vroeg luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen in de Syrische provincie Raqqa. Drie vrachtwagens, die IS gebruikt voor het scheiden van benzine en diesel, zouden zijn getroffen. IS zou miljoenen verdienen met de verkoop van olie.

Onderschat

De Verenigde Staten hebben de opmars van IS in Syrië en Irak onderschat. Dat zei president Barack Obama in een zondag gepubliceerd interview met de Amerikaanse omroep CBS. Obama reageerde op een vraag over recente opmerkingen van James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Clapper had gezegd dat Washington IS heeft onderschat en er ten onrechte vanuit was gegaan dat het Iraakse leger in staat is en de wil heeft de extremisten met succes te bestrijden.''Dat is helemaal waar'', zei Obama tegen de Amerikaanse zender.

De president legde uit dat Amerikaanse militairen met steun van soennitische stammen enkele jaren geleden in Irak korte metten hebben gemaakt met het terreurnetwerk al-Qaeda. Hij zei dat islamitische moslimgroepen daarna ondergronds gingen. ''Maar gedurende de chaos van de Syrische burgeroorlog, waarbij hele stroken van het land helemaal niet werden bestuurd, waren ze in staat zich te reorganiseren en voordeel te halen uit de chaos.''

Obama zei dat de internationale coalitie IS moet terugdrijven en in haar bewegingsruimte moet beperken. Ook hamerde hij onder meer op het onderscheppen van de stroom geld en de wapens die naar de extremisten gaan en het stoppen van de toevloed van buitenlandse strijders.