In Duitsland hebben particuliere beveiligers asielzoekers mishandeld in een opvangcentrum voor vluchtelingen. De daders maakten video-opnames en foto's met hun mobiele telefoon.

Politie en justitie toonden zondag in de stad Hagen een van de foto's, waarop een man te zien is die op zijn buik op de grond ligt. De asielzoeker, een 20-jarige Algerijn, is vastgebonden. Een van de beveiligers heeft zijn voet in de nek van de man. Een andere beveiliger staat ernaast.

Het incident gebeurde in de gemeente Burbach, in Noord-Rijnland-Westfalen. ''Dit zijn beelden die we alleen kennen uit Guantanamo'', zei politiechef Frank Richter, verwijzend naar het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba waar terreurverdachten vastzitten. Tegen vier verdachten is een onderzoek geopend. Ook zijn ongeveer honderd van de zevenhonderd asielzoekers op de voormalige kazerne ondervraagd.

In de instelling zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt door geweldsincidenten. Ook zouden vluchtelingen bedreigd zijn met verboden wapenstokken. In een ander asielzoekerscentrum, in Essen, zouden beveiligers van dezelfde firma ook geweld hebben gebruikt tegen asielzoekers.

Straffen

De Duitste minister van Binnelandse Zaken Ralf Jäger van de deelstaat wil dat de zaken snel worden onderzocht. ''Wij dulden geen geweld tegen asielzoekers'', reageerde hij.

''Degene die mensen in nood bedreigt, moet hard worden gestraft.'' Ook zei Jäger dat er binnen beveiligingsdiensten geen plek is voor gewelddadige racisten. ''Tegen beveiligingsfirma's die geld incasseren voor de bescherming van onze instellingen en criminelen inhuren, wordt streng opgetreden.''

Het is nog niet duidelijk waarom de beveiligers zich zo gedroegen, maar vreemdelingenhaat wordt niet uitgesloten. De lokale autoriteiten hebben het beveiligingsbedrijf van zijn taken ontheven. Jäger toonde zich daar tevreden over.