Zeker 1500 Koerdische strijders uit Turkije hebben zich afgelopen week aangesloten bij Koerdische milities in Syrië. 

Ze helpen mee om de opmars van terreurgroep Islamitische Staat bij de stad Ayn al-Arab (voor de Koerden Kobani) te stuiten, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zondag. Lokale bronnen spreken van zeker 1800 Koerdische strijders uit Turkije.

Ayn al-Arab en omgeving is sinds anderhalve maand het toneel van een IS-offensief. IS-strijders zijn erin geslaagd zeker 60 dorpen in de omgeving van de stad in te nemen. De stad zelf is omsingeld. Zo'n 200.000 Koerden zijn op de vlucht geslagen, van wie velen naar buurland Turkije.

Granaten

Zaterdag beschoten IS-strijders het centrum van Ayn al-Arab voor het eerst met mortiergranaten. Daardoor kwam één persoon om het leven. Verscheidene anderen raakten gewond. Tegelijkertijd vielen gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten voor het eerst posities van IS bij de stad aan.

Volgens het Observatorium zijn er ook zondag weer gevechten gaande tussen IS en Koerdische milities in het noorden van Syrië, niet ver van de Turkse grens. Zaterdag kwamen ongeveer zeven jihadisten om het leven bij gevechten met Koerdische milities en rivaliserende moslimradicalen in de buurt van Ayn al-Arab.

IS riep 3 maanden geleden een kalifaat uit in delen van Syrië en Irak.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak