Leung Chun-ying, de bestuurder van Hongkong, heeft de inwoners van de vroegere Britse kroonkolonie zondag toegezegd dat zij op korte termijn kunnen meepraten over democratische hervormingen. 

Hij noemde echter geen termijn voor de besprekingen.

Leung deed zijn toezegging, terwijl de politie straten afsloot om te voorkomen dat duizenden voorstanders van meer democratie de regeringsgebouwen zouden omsingelen.

Zij zijn aanhangers van de protestbeweging Occupy Central, die ijvert voor meer democratie en het zakendistrict van de stad wil blokkeren. Leung riep de inwoners van de stad op niet deel te nemen aan wat hij ''illegale'' protestacties noemde.

Bekijk een confrontatie tussen betogers en de politie:

Vrije verkiezingen

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. Cheung werd in 2012 gekozen door een 1.200 leden tellende commissie, waarvan de regering in Peking de samenstelling had bepaald.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer 'één staat, twee systemen' rechten die de overige Chinezen niet kennen. De regering in Peking voelt er echter niets voor dat de inwoners van Hongkong hun politiek leider vrij kunnen kiezen.