Door de uitbarsting van de vulkaan Ontake in Japan lijken al meer dan dertig mensen om het leven gekomen. Een van de reddingswerkers zegt zondag de dode lichamen te hebben aangetroffen in de buurt van de bergtop.

De politie meldde zondag dat er inderdaad mensen zijn gevonden ''van wie de longen en het hart niet langer werkten'', maar weigerde te bevestigen dat zij zijn gestorven. Dat kan pas gebeuren, als hun lichaam is onderzocht.

Over de identiteit van de getroffen bergbeklimmers is nog niets bekend. 

Tot nu toe is de dood van één persoon bevestigd.

Vast

De vulkaan, ongeveer tweehonderd kilometer ten westen van Tokio, kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) volkomen onverwacht tot uitbarsting. De uitbarsting ging gepaard met een grote klap en legde de omgeving in as.

Meer dan 250 bergbeklimmers kwamen vast te zitten. De meesten wisten hun weg naar beneden te vinden, maar zeker dertig mensen moesten de nacht op de vulkaan doorbrengen. Meer dan 40 mensen zijn gewond geraakt. Een deel van hen heeft een botbeuk opgelopen.

Bekijk beelden die bergbeklimmers van de eruptie maakten:

1991

De vulkaan spuwt nog steeds rook en as uit. Op auto's ongeveer tachtig kilometer van de vulkaan is as gevonden.

De Ontake is met meer dan drieduizend meter een van de hoogste bergen van Japan. Tot eind jaren zeventig werd gedacht dat de vulkaan niet meer actief was, tot de berg weer begon te rommelen.

Japan behoort tot de landen met de grootste aantal actieve vulkanen in de wereld, maar sinds 1991 hebben uitbarstingen er niet tot doden en gewonden geleid. In dat jaar stierven 43 mensen, toen de vulkaan de Unzen bij Nagasaki een stroom gas, as, lava en stenen uitstootte. Uitbarstingen van de Unzen, Japans actiefste vulkaan, hebben in de loop der eeuwen aan meer dan 15.000 mensen het leven gekost.