In de Amerikaanse stad Ferguson, waar het onrustig is sinds een ongewapende zwarte jongen werd doodgeschoten door een blanke agent, is zaterdag een agent beschoten. Hij is in zijn arm geraakt.

Dat meldt CNN zaterdag.

Hoe de agent eraan toe is en wie de dader is, is nog niet bekend. Wel is bekend dat hij niet in levensgevaar is. De dader van de schietpartij is nog voortvluchtig. 

Rond middernacht stonden ongeveer 24 agenten bij een groep van honderd demonstranten, die zich op een straathoek hadden verzameld. De groep scandeerde 'geen gerechtigheid, geen vrede'. In de buurt van de schietpartij was een straat afgesloten voor politieonderzoek.

Nationale Garde

De schietpartij vond plaats even buiten het gebied waar de afgelopen weken bewoners massaal de straat op gingen om te protesteren. Daarbij braken rellen uit en werden winkels geplunderd. Aanleiding voor de etnische spanningen was de dood van Michael Brown, de Afro-Amerikaan die op 9 augustus werd doodgeschoten. De gemeenschap is overwegend zwart.

De spanning liep zo hoog op dat de noodtoestand werd uitgeroepen en troepen van de Nationale Garde op de been werden gebracht.

De Amerikaanse minister Eric Holder van Justitie heeft onderzoek laten instellen naar het functioneren van de politie in Ferguson. Dit moet uitwijzen of agenten structureel over de schreef gaan. Sinds de dood van Brown en de daarmee gepaard gaande ophef zijn al drie agenten van het politiekorps ontslagen of met vervroegd pensioen gegaan.

Excuses

Politiechef Tom Jackson heeft vorige week zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de doodgeschoten jongen in een videoboodschap. Hij zei dat het lichaam van Brown eerder weggehaald had moeten worden van de plek waar hij werd doodgeschoten. Kort na het publiceren van de video, sprak Jackson in burger betogers bij het politiebureau toe.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson