De Verenigde Staten hebben vrijdag voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelen bij de Koerdische stad Kobani in Syrië. 

Dat bevestigt het Amerikaanse leger zaterdag. Kobani is ook bekend onder de Arabische naam Ayn al-Arab.

De VS en hun Arabische bondgenoten bestookten meerdere militaire doelen van Islamitische Staat, zoals voertuigen, gebouwen en een vliegveld. Toch is het ze nog niet gelukt om IS rond Kobani terug te dringen, aldus het Syrische observatorium voor de mensenrechten.

De stad, die dichtbij de Turkse grens ligt, wordt al wekenlang belegerd door IS. Alleen al in de afgelopen vijf dagen zijn bij gevechten veerig Koerdische soldaten gedood. Door de oorlog zijn duizenden Koerden naar Turkije gevlucht.

Hulp

Vorige week deden Nederlandse Koerden een oproep voor internationale hulp aan Kobani, tijdens een demonstratie in Den Haag.

Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, nemen inmiddels deel aan de missie tegen IS. Ze doen dit echter niet in Syrië, alleen in Irak. Ook Britse straaljagers deden zaterdag voor het eerst mee aan een gevechtsmissie. De Royal Air Force heeft daarbij nog geen bommen afgegooid, liet het Britse ministerie van Defensie weten.

Aanslagen

Al-Nusra, een terroristische organisatie uit Syrië, dreigt met aanslagen tegen de Verenigde Staten en andere landen die meewerken aan de luchtaanvallen op Syrië. Dat liet de terreurgroep, die gelinkt is aan al-Qaeda, zaterdag weten.

''Het is geen oorlog tegen al-Nusra, maar een oorlog tegen de islam", zei een woordvoerder van al-Nusra in een audioboodschap op internet. Volgens hem zullen jihadisten over de hele wereld aanslagen plegen als vergelding van deze oorlog. Al-Nusra bedreigt niet alleen het Westen, maar ook de Arabische bondgenoten.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak