De Spaanse priester Álvaro del Portillo, de tweede leider van de zeer behoudende katholieke organisatie Opus Dei, is zaterdag in Madrid zalig verklaard. 

Voorganger in de plechtigheid, waaraan meer dan 100.000 mensen deelnamen, was de Italiaanse kardinaal Angelo Amato, president van de Vaticaanse Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen.

Portillo stond aan het hoofd van Opus Dei van 1975 tot zijn dood op 80-jarige leeftijd in 1994. Hij was de opvolger van de stichter van de organisatie, Josemaría Escrivá de Balaguer, die in 2002 heilig werd verklaard. Balaguer stichtte Opus Dei (Werk van God) in 1928 in Spanje.

De conservatieve beweging heeft tot doel gelovigen eraan te herinneren dat zij in hun dagelijks leven God en hun medemensen moeten dienen. Zij had nauwe banden met de dictatuur van generaal Francisco Franco in Spanje (1939-1975).

Decreet

Paus Johannes Paulus II verhief Opus Dei in 1982 tot een zogeheten personele prelatuur, wat betekent dat de organisatie direct onder de paus valt en dat bisschoppen er niets over te zeggen hebben. Portillo werd in 1991 tot bisschop gewijd. Zijn zaligverklaring werd mogelijk, nadat paus Franciscus een decreet had getekend waarin de wonderbaarlijke genezing van een Chileense jongen op voorspraak van de vroegere Opus Dei-leider werd erkend.