
'Blauwhelmen op rampplek MH17 niet aan orde'
De premiers van de drie landen hebben elkaar de afgelopen week gesproken in de marge van de VN-vergadering in New York. Daarbij is niet aan de orde geweest om nu een verzoek hiertoe in te dienen bij de VN.
Dat heeft een woordvoerder van premier Mark Rutte zaterdag laten weten in reactie op een bericht vanuit Maleisië. Daarin stond dat de Maleisische minister Liow Tiong Lai van Verkeer zei dat zijn land een beroep zou doen op de VN om de rampplek veilig te kunnen stellen voor onderzoek.
In het bericht van het Maleisische persbureau Bernama stond dat de minister de Oekraïense regering verwijt dat ze haar beloften niet nakomt om de plek bereikbaar te maken. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek had in New York opnieuw gezegd dat het gebied niet veilig is, omdat het in handen is van rebellen.
Ontkennen
Eerder zaterdag had de Nederlandse regering al bij de Maleisische premier Najib Razak en zijn minister van Buitenlandse Zaken navraag gedaan.
Zij zeggen zich niet in het bericht te herkennen, zo liet een woordvoerster van het ministerie van Justitie in Den Haag weten. De woordvoerder van Rutte benadrukte dat Razak en de buitenlandminister in Maleisië voor Nederland en Australië de contacten zijn over de ramp.
MH17
Het toestel van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Australië hield eind juli een ontwerpresolutie voor het sturen van blauwhelmen naar de rampplek achter de hand. Die resolutie zou namens Australië, Nederland en Oekraïne worden ingediend, als de veiligheidssituatie onderzoek niet zou toelaten. Onderzoekers wisten de rampplek aanvankelijk wel te bereiken, waarna de resolutie nooit is ingediend.