Het is effectiever om Islamitische Staat (IS) niet alleen in Irak aan te vallen maar ook in Syrië.

Dat heeft Jaap de Hoop Scheffer, voormalig baas van de NAVO, zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Het kabinet wil nu alleen aan de internationale militaire acties in Irak meedoen, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor Syrië is. Frankrijk en Groot-Brittannië zitten ook op dit spoor. De VS bombarderen wel in Syrië, samen met enkele Arabische landen.

De Hoop Scheffer denkt niet dat het VN-mandaat er komt, omdat de Russen tegen zijn. Hij vindt dat dit de Russische president Vladimir Poetin een te zwaar recht voor veto geeft. Er zijn andere mogelijkheden voor ingrijpen, stelde hij. De Hoop Scheffer zit op één lijn met zijn partijgenoot Sybrand Buma, fractieleider in de Tweede Kamer, die ook pleit voor acties in beide landen.

Illusie

Overigens denkt de CDA-prominent niet dat de militaire inzet IS kan verslaan, maar de extremistische beweging hooguit kan indammen. ''Het is bovendien een illusie om te denken dat het Westen de ernstige problemen in het Midden-Oosten kan oplossen. De oplossing moet uit de regio zelf komen.''

Wel noemde hij het opvallend en politiek heel belangrijk dat Arabische landen meedoen met de acties tegen IS. ''De vraag is alleen hoe lang dit front zo blijft. Als de acties lang duren zal dit onder spanning komen.''

De Hoop Scheffer benadrukte dat de bombardementen tegen IS op dit moment wel nodig zijn, ook al om hun olie-inkomsten van 1 tot 2 miljoen dollar per dag te onderbreken.

Dode jihadisten

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt de inhoud van een twitterbericht waarin gezegd wordt dat er drie Nederlandse jihadstrijders in Syrië zijn gedood. Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt een bericht met die strekking van de NOS.

Een twitteraar zegt dat er bij Amerikaanse luchtaanvallen drie Nederlanders, vier Britten en vier Syriërs zijn omgekomen. Waar en wanneer dat zou zijn gebeurd staat niet in de tweet. 

Dinsdag werd bekend dat er in de Syrische stad Aleppo drie Nederlandse jihadganger zijn omgekomen bij de Amerikaanse luchtaanvallen op de stad. Een NCTV-woordvoerder zei toen: ''Het is wel duidelijk dat als je daar op jihad gaat, je in een oorlogsgebied komt waar hevig wordt gevochten."

'Geen nieuwe doden'

Een Nederlandse jihadist die zichzelf 'Muhajiri Sháám' noemt, Arabisch voor 'immigrant in Syrië, zegt over het bericht op Twitter: ''Het gaat om dezelfde aanval als enkele dagen terug, er zijn geen nieuwe doden!''

Sháám, alias Abu Mohammed, riep dinsdag in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot ''een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid’. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek. Ook is zijn Nederlandse paspoort woensdag ingetrokken.

Weerzin

De weerstand van de SP tegen militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Irak of Syrië wordt breed gedragen binnen de partij. Ook willen de SP’ers geen wapenleveranties aan Koerden of andere partijen in Irak, zo is duidelijk geworden tijdens de partijraad in Amersfoort, waar de Tweede Kamerfractie en lokale afdelingshoofden elkaar bijpraten.

SP-Kamerlid Harry van Bommel kreeg veel bijval voor zijn standpunt. De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn.

Het kabinet besloot deze week mee te doen met de internationale actie tegen IS in Irak. Volgende week praat de Kamer erover.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak