De Iraakse luchtmacht heeft per ongeluk luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van de sjiitische Vredesbrigade die aan Iraakse zijde vecht tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Zeker zeven strijders kwamen om het leven. Nog eens zeventien anderen raakten gewond, meldt een veiligheidsmedewerker zaterdag.

De aanvallen werden uitgevoerd nabij de stad Tikrit, 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Het Iraakse leger was in de veronderstelling dat doelen van IS werden getroffen.

De Vredesbrigade werd in juni door de radicale prediker Muqtada al-Sadr in het leven geroepen om de regering in Irak vrijwillig te helpen in de strijd tegen IS.

Explosies

In dezelfde nacht zijn ook aanvallen uitgevoerd op de vooral door Koerden bewoonde Syrische plaats Ayn al-Arab (voor de Koerden heet die stad Kobane), nabij de grens met Turkije.

Gevechtsvliegtuigen cirkelden boven de stad en er waren explosies te horen, meldde de BBC op gezag van een correspondent ter plaatse. Koerdische vechters hebben lang geprobeerd vanuit de stad de oprukkende militanten van IS tegen te houden.

De Verenigde Staten hebben voor de vijfde nacht op rij luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Het is niet bekend of de Amerikanen achter de aanvallen op Ayn al-Arab zitten.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak