De uitspraak in de zaak tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak voor het aanzetten tot moord op honderden demonstranten, is uitgesteld tot 29 november.

Dat heeft de rechtbank in Caïro zaterdag besloten, zo meldt persbureau Reuters.

De zaak is uitgesteld omdat de rechter niet genoeg tijd heeft gehad de bewijsvoering in zijn geheel door te lezen, aldus het persbureau. Het bewijsmateriaal beslaat 160.000 pagina's.

Mubarak zou het leger hebben aangezet honderden betogers in Caïro te doden, toen daar drie jaar geleden massale demonstraties uitbraken op het Tahrirplein. Een jaar later werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. Dit vonnis werd door een hoge rechter echter nietig verklaard en het proces werd terugverwezen.

Huisarrest

Omdat de voormalig president kampt met gezondheidsproblemen verbleef hij een jaar onder huisarrest in een militair ziekenhuis in Caïro.

Een helikopter had Mubarak zaterdag naar de rechtbank gebracht, waar hij het vonnis zou aanhoren. De oud-president heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Op 13 augustus stelde hij nog in een pleidooi voor de rechter dat hij een "schoon geweten" had.

Koffiedik kijken

Wat betreft de uitspraak van de rechter: dat is "koffiedik kijken" volgens Kiki Santing, die aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer onderzoek doet naar het Mubarak-tijdperk en de Moslimbroederschap in Egypte.

Santing benadrukt dat het in Egypte niet gegeven is dat een rechtbank op volledig onafhankelijke wijze tot een vonnis komt. Geruchten over partijdigheid van rechters doen in Egypte regelmatig de ronde.