De autonome regio Catalonië wil met een referendum peilen of de bevolking wil dat het gebied onafhankelijk van Spanje wordt.

President Artur Mas van Catalonië heeft zaterdag een decreet getekend waarin staat dat het referendum op 9 november moet plaatshebben. Catalanen van 16 jaar en ouder mogen dan naar de stembus.

Veel Catalanen willen als zelfstandig land verder, los van de armere regio's van Spanje waar veel geld heen gaat.

In een korte rede bij de ondertekening zei Mas dat hij met de regering in Madrid wil onderhandelen over de omstandigheden waaronder de raadpleging van de Catalanen wordt gehouden.

''Catalonië wil spreken, het wil worden gehoord en het wil stemmen. Wij staan tot het laatste moment open om een akkoord te sluiten over de voorwaarden om de peiling mogelijk te maken, maar wij willen niet in de valkuil vallen van het nietsdoen, omdat zo'n raadpleging van het volk niet wettig zou zijn'', zei Mas.

Niet grondwettig

De Spaanse regering in Madrid heeft eerder al laten weten dat een referendum niet grondwettig is. Premier Mariano Rajoy houdt maandag een kabinetsvergadering waarin moet worden bepaald hoe het Catalaanse referendum wordt aangevochten. Eerder heeft hij aangekondigd plannen voor een volksraadpleging voor te leggen aan het Constitutioneel Gerechtshof.