Door een vulkaanuitbarsting in Japan is zaterdag zeker één dode gevallen. 70 mensen raakten gewond, van wie 32 ernstig. Tien van hen zijn buiten bewustzijn, aldus de autoriteiten.

Dat meldt de plaatselijke brandweer. De vulkaan spuwt nog steeds lava.

Op de vulkaan zitten nog ongeveer tweehonderd bergbeklimmers vast. Ze hebben dekking gezocht in een berghut. De politie heeft een reddingsteam de berg opgestuurd om hen in veiligheid te brengen.

230 andere klimmers zijn inmiddels beneden. De Japanse premier Abe heeft ook militaire hulp toegezegd.

De vulkaan Ontake brak rond 4.00 uur (Nederlandse tijd) uit. Daarbij ontstond een grijze rookwolk van ongeveer drieduizend meter hoog. De autoriteiten hebben bewoners tot vier kilometer rond de vulkaan gewaarschuwd voor rondvliegende stenen. Vliegtuigen moeten hun route wijzigen om de wolk te mijden.

Gewaarschuwd

Ontake staat zo'n 200 kilometer ten westen van Tokio, in een gebied waar geen kerncentrales zijn. De Japanse autoriteiten hebben gewaarschuwd niet dichtbij de berg te komen, meldde de Japanse publieke omroep NHK. Er geldt een vulkaanalarm van niveau drie. Het alarm telt vijf niveaus.

Het is zeven jaar geleden dat de vulkaan voor het laatst uitbarstte. De hulpdiensten verwachten dat er nog meer gewonden zullen vallen.

Bekijk beelden: