De Iraanse president Hassan Rohani heeft gewaarschuwd dat het atoomoverleg tussen Iran en zes wereldmachten erg traag verloopt.

''We hebben stappen gezet, maar die zijn niet veelzeggend'', zei de president zaterdag tijdens een persconferentie. ''We hebben weinig tijd'', voegde hij daaraan toe.

Een permanente overeenkomst over de Iraanse atoomambities moet uiterlijk 24 november worden bereikt. De wereldmachten willen dat Iran atoomenergie alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt. In ruil daarvoor kan een deel van de sancties tegen Iran worden opgeheven.

Volgens Rohani heeft Iran 'de nodige flexibiliteit' laten zien en is het nu aan de zes andere landen om de gesprekken voort te zetten.

Cruciale punten

Een Amerikaanse functionaris zei eerder zaterdagochtend dat nog niet op alle cruciale punten een deal is gesloten, maar dat er wel vorderingen worden gemaakt. ''We moeten allemaal moeilijke beslissingen maken en het is nu aan Iran om er daarvan ook een aantal te nemen voordat we overeenstemming bereiken."

Iran overlegde afgelopen week in New York met de Verenigde Staten, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland over het atoomprogramma. Wereldleiders spreken daar al jaren over en ook tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stonden de nucleaire ambities van Iran op de agenda.