Drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters zijn vrijdag aangekomen op het Nederlandse militaire kamp in het Malinese Gao. 

De helikopters worden ingezet ter ondersteuning van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma. Ze zijn vanaf volgende week woensdag inzetbaar.

De helikopters waren twee weken geleden - gedemonteerd - met een transportvliegtuig naar de Malinese hoofdstad Bamako gevlogen. Daar werden ze in elkaar gezet en na een aantal testen vrijdagochtend naar Gao gevlogen.

Daar verblijven de meesten van de ongeveer 450 Nederlandse militairen die in Mali zijn. De helikopters kunnen worden ingezet voor medische evacuaties en het vervoer van eenheden, wapens, materieel, proviand en andere voorraden. Het kabinet besloot in maart na aandringen door de Tweede Kamer om toch transporthelikopters naar Mali te sturen.

De Nederlandse blauwhelmen in Mali, onder wie speciale eenheden van commando's en mariniers, vergaren en analyseren informatie voor de VN-missie. Dat doen ze in elk geval tot eind volgend jaar.