Het Britse parlement heeft vrijdag met ruime meerderheid ingestemd voor luchtaanvallen op de Islamitische Staat (IS) in Irak. In totaal hebben 524 parlementsleden voor deelname aan de missie gestemd, 43 stemden tegen. 

Eerder op de dag vertelde de Britse premier David Cameron dat Groot-Brittannië de 'verplichting' heeft om mee te doen aan de luchtaanvallen tegen IS. 

"Het gaat over de bescherming van de mensen in de straten van Groot-Brittannië", zei Cameron.

"Dit zijn geen verzinsels. Het gebeurt voor onze ogen en we moeten er iets aan doen." Volgens de premier kan de internationale strijd tegen IS jaren duren. 

Volgens de BBC kunnen vliegtuigen van de Britse luchtmacht al op zondag in actie komen. Op Cyprus staan zes Tornado-jachtbommenwerpers klaar om mee te doen aan de de door de VS geleide aanvallen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama wil IS met een brede internationale coalitie aanpakken en uiteindelijk "wereldwijd vernietigen". Nederland is onderdeel van die coalitie en gaat militair meedoen aan de strijd in Irak. Zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zullen worden ingezet voor militaire acties. 

Nederland zal ook een bijdrage gaan leveren bij het trainen van het Iraakse leger en Koerdische strijdkrachten. In totaal worden 380 Nederlanders in Irak gestationeerd, waarvan 250 voor het beheer van de F-16's en 130 trainers. Ook zullen twee reservetoestellen worden meegeleverd om de inzet te kunnen borgen.

Denemarken en België

Vrijdag maakte Denemarken bekend ook deel te nemen aan de strijd in Irak: het land stuurt zeven F-16's. En ook België zal deelnemen door zes F-16's te sturen. 

Nog voor de stemming van het parlement stegen in België F-16's op. Ze gingen via Griekenland op weg naar Jordanië, waar de toestellen vanaf zaterdag gestationeerd zijn. Het Belgische parlement stemde in met deelname aan de luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten met 114 stemmen voor en 2 tegen.

Rode Kruis

Volgens het Rode Kruis hebben de door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen op jihadisten de toch al grote humanitaire crisis in Irak en Syrië verergerd. Het Internationale Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om de levens van burgers te sparen en hulpleveranties toe te staan.

''Jaren van gevechten in Syrië en Irak, de verspreiding van gewapende groepen en de recente internationale luchtaanvallen hebben de humanitaire gevolgen in beide landen verergerd'', aldus een verklaring.

Het Rode Kruis liet weten dat de humanitaire situatie nog steeds verslechtert. Eerder meldden activisten in Syrië dat door de luchtaanvallen ook burgerdoden waren gevallen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak