Het is terecht dat de angst in het westen voor de ebola-uitbraak in West-Afrika groeit. Dat stelt een van de twee Nederlandse ebola-artsen Erdi Huizenga in gesprek met NU.nl.

De afgelopen maanden zijn er steeds meer westerse bedrijven geweest die de door ebola getroffen landen mijden.

Zo heeft 's werelds grootste staalconcern ArcelorMittal de uitbreiding van een ijzerertsmijn in Liberia stilgelegd en vliegt British Airways niet meer naar Liberia en Sierra Leone tot eind maart 2015.

Bovendien bleek half augustus uit onderzoek van het Britse YouGov dat bijna 70 procent van de Amerikanen vreest dat het ebola-virus zich in de Verenigde Staten zal verspreiden.

"Als er niet massaal wordt ingegrepen is het terecht dat westerse landen vrezen dat de ziekte ook hen zal treffen", zegt Huizenga in een telefonisch gesprek vanaf haar geheime locatie.

"Tot een uitbraak zal het in landen als Nederland weliswaar niet snel komen, daarvoor is onze gezondheidszorg te goed en leven wij hygiënisch genoeg. Maar het zal vaker voorkomen dat individuele gevallen de ziekte elders oplopen en daarmee terugkomen naar Nederland."

Incubatietijd

Huizenga, als arts werkzaam in het Lion Heart-ziekenhuis in Sierra Leone, is tijdelijk in Nederland, omdat wordt gevreesd dat zij en haar collega Nick Zwinkels de ziekte tijdens hun werk ter plaatse hebben opgelopen.

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) testten beide artsen negatief op de ziekte. Later bleek Huizenga wel malaria te hebben. Zolang de incubatietijd nog loopt, tot 30 september, zitten Huizenga en Zwinkels hun tijd uit in quarantaine op een afgelegen, geheime plek in Nederland.

Te langzaam

Volgens Huizenga zou de Nederlandse overheid een humanitaire missie op poten moeten zetten om de verspreiding van ebola in het westen van Afrika een halt toe te roepen.

"De hulp vanuit Nederland en Europa komt veel te langzaam op gang. De ziekte is nu al zo wijdverspreid dat er sneller actie moet worden ondernomen. We blijven achter de feiten aanlopen."

Huizenga wijst hier op het grote tekort aan artsen en vrijwilligers, maar ook op het tekort aan materieel om de ziekte veilig te kunnen bestrijden. Zo is er alleen al een groot tekort aan de pakken die hulpverleners nodig hebben om de met ebola besmette mensen te behandelen.

Nederland zou volgens de ebola-artsen een voorbeeld moeten nemen aan Groot-Brittannië en de VS. Zo sturen de Amerikanen drieduizend militairen naar Sierra Leone en willen ze twaalf behandelcentra bouwen in Liberia. Groot-Brittannië stelt vijfhonderd bedden beschikbaar in Sierra Leone om besmette Afrikanen op te kunnen vangen.

Doden

Inmiddels is het aantal doden als gevolg van ebola volgens de Wereldgezondheidssituatie WHO opgelopen tot 2.917. In totaal zijn er 6.263 gevallen van besmetting bekend in Sierra Leone, Liberia, Guinee, Senegal en Nigeria.

De WHO maakte woensdag bekend dat er mogelijk dit jaar nog een medicijn tegen ebola beschikbaar kan worden gemaakt voor een grote groep mensen. Volgens Huizenga zou alleen een medicijn niet voldoende zijn om de ziekte uit te bannen. "Als er een tekort blijft aan hulpverleners en materiaal zal alleen een medicijn de ziekte niet tegenhouden."

Lees hier het hele interview met Huizenga: 'We willen door met de strijd tegen ebola'

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola