Groot-Brittannië heeft de 'verplichting' om mee te doen aan de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak. Dat zei de Britse premier David Cameron vrijdag in het parlement, voorafgaand aan de stemming daarover.

"Het gaat over de bescherming van de mensen in de straten van Groot-Brittannië", zei Cameron. "Dit zijn geen verzinsels. Het gebeurt voor onze ogen en we moeten er iets aan doen." 

Het internationale gevecht tegen IS gaat volgens de premier geen maanden, maar jaren duren.

Turkije heeft vrijdag laten weten bereid te zijn "welke maatregel dan ook" te treffen tegen IS om de veiligheid van het land te waarborgen. Het Westen, onder leiding van de VS, oefent druk uit op Turkije om een hardere lijn te kiezen. 

"Als een militaire operatie of een andere oplossing het perspectief van vrede en stabiliteit in de regio biedt, dan zullen we het steunen", sprak premier Ahmet Davutoglu. 

Bekijk hier het debat over de luchtaanvallen tegen IS:

Coalitie

De Amerikaanse president Barack Obama wil IS met een brede internationale coalitie aanpakken en uiteindelijk "wereldwijd vernietigen". Nederland is onderdeel van die coalitie en gaat militair meedoen aan de strijd in Irak. Zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zullen worden ingezet voor militaire acties. 

Nederland zal ook een bijdrage gaan leveren bij het trainen van het Iraakse leger en Koerdische strijdkrachten. In totaal worden 380 Nederlanders in Irak gestationeerd, waarvan 250 voor het beheer van de F-16's en 130 trainers. Ook zullen twee reservetoestellen worden meegeleverd om de inzet te kunnen borgen.

Vrijdag maakte Denemarken bekend ook deel te nemen aan de strijd in Irak: het land stuurt zeven F-16's.