Het moment dat alle landen het erover eens zijn dat Syrië zijn volledige chemisch wapenarsenaal heeft opgegeven en dat alles is opgeruimd, zou volgens Sigrid Kaag het ultieme succesvolle einde zijn van de VN/OPCW-missie die zij het afgelopen jaar heeft geleid.

Dat zegt VN-medewerker Kaag in een interview met NU.nl.

Volgende week dinsdag komt er formeel een einde aan de missie van de Verenigde Naties (VN) en de organisatie voor het verbod op chemische wapens OPCW die verantwoordelijk was voor de coördinatie van het opruimen van het chemisch wapenarsenaal van Syrië.

Na deze afronding van de gezamelijke missie, blijft de OPCW echter in gesprek met de Syrische overheid over de vermeende discrepanties in de door hen opgegeven hoeveelheid chemische wapens en het materiaal dat in het afgelopen jaar daadwerkelijk het land is uitgevoerd. De VN draagt zorg voor de rapportage hierover aan de Veiligheidsraad. 

De regering van de omstreden president Bashar al-Assad was, zoals werd vastgelegd in de resolutie (pdf) die de missie van Kaag mogelijk maakte, zelf verantwoordelijk voor het opgeven van het arsenaal aan chemicaliën en productiemiddelen.

Kaag wil niet vooruitlopen op de conclusie van deze gesprekken en laat zich niet uit over de aannemelijkheid dat er nog chemische wapens in Syrië zijn achtergebleven. "Maar er zijn lidstaten die hier nog vragen over hebben", zegt ze. 

"De ultieme afronding van ons werk zou zijn dat uiteindelijk íedereen zich achter een conclusie kan scharen dat over al het materiaal is gesproken en dat alles is opgeruimd."

Ghouta

Op 21 augustus 2013 werd Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, getroffen door een gifgasaanval waarbij ruim 1.400 mensen om het leven kwamen.

Syrië verkeert sinds het begin van de opstanden tegen het autoritaire bewind van Assad in maart 2011 in een bloedige burgeroorlog. Regeringstroepen vechten dagelijks tegen een verdeelde oppositie. De strijd heeft volgens recente cijfers al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht.

Het volledige interview met Kaag: 'Mensen vragen me vaak hoe ik de druk heb weerstaan'.